Hoe werkt de galblaas

De galblaas, een belangrijk orgaan in ons lichaam voor de vertering van ons eten, maar....hoe werkt de galblaas eigenlijk?

Anatomie van de galblaas                                                                 

Zoals hier te zien is, zien we dat de lever net onderde lever ligt. Vanuit de lever komen vertakkingen samen bij de galblaas. (op het plaatje zien we galstenen, dit komt nu niet aan de orde). Komt er eten binnen, want veel vet bevat, dan wordt er door de galblaas gal uitgescheiden wat direct in de duodenum (twaalfvingerige darm) terecht komt.

Ik wil een paar dingen bespreken:

-Hoe ontstaat het gal

-Wat doet gal

-Problemen met de galblaas.

Als eerste gaan we kijken hoe gal ontstäat:

Gal ontstaat in de lever, dus de galblaas heeft alleen maar een opslag-functie. In de lever hebben we duizenden kwabjes een soort cellen met een doorsnede van 1 mm. De lever wordt van bloed voorzien door de poortader, leverslagader en de galblaas. Deze gaan de hele lever door en vertakken zich tot haarvaten waar maar 1 bloedcel tegeleijk doorheen kan (in doorsnede). De vertakkingen liggen dus om elk kwabje. Ieder kwabje bevat gespecialiseerde cellen die alle chemische functies van de lever vervullen. Voedselrijk bloed uit de dunne darm komt het kwabje binnen vanuit de poortader. Zuurstofarm en verwerkt bloed uit het kwabje stroomt uiteindelijk terug naar het hart. Gal dat door de levercellen is gemaakt, komt in kleine afvoerwegen die uitmonden in de galbuis.

Wat doet gal?

 Galvloeistof is een vrij dikke, geelgroenige vloeistof. Een volwassen persoon produceert ongeveer 500 tot 800 ml galvloeistof per dag. Galvloeistof bevat, behalve water en slijm, een aantal belangrijke stoffen.

Deze stoffen zijn:

Galzouten: galzouten verkleinen de druppels vet. Dit moet door gal gebeuren want water mengt niet met vet en kan hierdoor de vet druppels niet verkleinen. Gal kan dit wel. Dit noemen we: emulgeren. Dit proces moet gedaan worden, omdat zo in de darmen alles beter opgenomen kan worden.

Bilirubine (galkleurstof): Billirubine ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. Door deze stof is onze ontlasting dan ook donkerbruin. Als er dus te weinig galkleurstof wordt aangemaakt zal onze ontlasting een lichtere kleur krijgen. In dit geval kan het zo zijn dat de galwegen verstopt zijn en dat de galvloeistof zich in het bloed ophoopt. Hierdoor ontstaat er geelzucht.